gabapentin për ndezjet e nxehta: Çfarë të dini

gabapentin për ndezjet e nxehta: Çfarë të dini

Gabapentin është një ilaç që mjekët ndonjëherë përshkruajnë jashtë-etiketë për të zvogëluar ndezjet e nxehta. Në vend që të prekin hormonet, ekspertët mendojnë se mund të veprojë në hipotalamus, pjesën e trurit që rregullon temperaturën e trupit.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk e ka aprovuar përdorimin zyrtar të gabapentinës për ndezjet e nxehta. Sidoqoftë, studimet klinike tregojnë se mund të jenë efektive në zvogëlimin e frekuencës së tyre.

Sidoqoftë, përdorimi i gabapentinës vjen me disa rreziqe që njerëzit duhet të dinë para se ta marrin. Ekzistojnë gjithashtu disa rreziqe për ta marrë atë së bashku me disa ilaçe të tjera.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se çfarë është Gabapentin, sa kohë duhet për të punuar, efekte anësore dhe më shumë.

Seksi dhe gjinia ekzistojnë në spektër. Ky artikull do të përdorë termat "mashkull", "femër", ose të dy për t’iu referuar seksit të caktuar gjatë lindjes. Klikoni këtu për të mësuar më shumë.

isfarë është gabapentin?

Gabapentin është një ilaç pa recetë që mjekët zakonisht përdorin për konfiskime, si dhe dhimbje nervore për shkak të virusit zoster të herpesit. Isshtë pjesë e klasës antiseizure të ilaçeve të njohura si analoge të acidit gama-aminobutirik (GABA).

Analogët GABA përmbajnë një derivat të GABA, një neurotransmetues. Në trup, GABA është përgjegjëse për ngadalësimin e aktivitetit nervor. Barnat analoge GABA funksionojnë ndryshe, megjithëse shkencëtarët nuk janë të sigurt saktësisht se si.

FDA nuk e ka aprovuar përdorimin e gabapentinës për ndezjet e nxehta, por mjekët mund ta përshkruajnë atë jashtë etiketave.

Si funksionon gabapentin për ndezjet e nxehta?

Ekspertët nuk janë të sigurt se si Gabapentin ndihmon me ndezjet e nxehta, por ata besojnë se mund të veprojë në hipotalamus. Kjo pjesë e trurit kontrollon rregullimin e temperaturës.

Kjo do të thotë që, ndryshe nga trajtimet e tjera për ndezjet e nxehta gjatë menopauzës, gabapentin nuk ndikon në nivelin e estrogjenit. Për shkak të kësaj, Gabapentin gjithashtu punon për meshkujt që kanë ndezje të nxehta për shkak të terapisë hormonale për kancerin e prostatës.

Sa efektiv është gabapentin për ndezjet e nxehta?

Gabapentin duket se është efektive për zvogëlimin e ndezjeve të nxehta, megjithëse potencialisht jo aq efektive sa terapia e estrogjenit.

Një përmbledhje dhe meta-analizë e vitit 2019 në Gazetën Amerikane të Obstetrikës dhe Gjinekologjisë zbuloi se, nga 19 studime, shumë treguan prova që Gabapentin mund të zvogëlonte ndezjet e nxehta në krahasim me një placebo.

Sidoqoftë, krahasuar me estrogjenin, gabapentin ishte akoma më pak efektiv për trajtimin e ndezjeve të nxehta. Midis gabapentinës dhe antidepresantëve, studiuesit nuk gjetën dallime. Sidoqoftë, një studim i vjetër i vitit 2011 tregoi se gabapentina mund të jetë po aq efektive sa terapia hormonale brenda 12 javëve nga trajtimi. Një studim tjetër i vjetër në Gazetën e Kërkimit në Praktikën e Farmacisë tregoi përfitime të ngjashme, me pjesëmarrësit që marrin estrogjen duke raportuar ulje të ngjashme në ndezjet e nxehta si ata që marrin gabapentin.

Sa kohë duhet Gabapentin për të punuar?

Disa studime klinike kanë treguar që gabapentina bëhet efektive në zvogëlimin e ndezjeve të nxehta brenda rreth 4 javësh nga marrja e tij në mënyrë të vazhdueshme. Dhe ndërsa disa mund të ndiejnë një përfitim më shpejt se kjo, mund të zgjasë më shumë për individë të tjerë.

Studimi i vitit 2011 zbuloi se gabapentin kishte efekte të ngjashme me estrogjenin për uljen e ndezjeve të nxehta pas 3 muajsh trajtimi.

dozimi

Meqenëse gabapentin nuk është aprovuar nga FDA për ndezjet e nxehta, informacioni mbi dozat vijnë nga përvojat e mjekëve dhe studimet klinike.

Në një përmbledhje të vitit 2016, autorët deklaruan se doza të gabapentinës për ndezjet e nxehta variojnë midis 900-2,400 miligram (Mg) në ditë.

Studime të tjera kanë përdorur doza të ulëta sa 100 mg dhe 300 mg në ditë dhe ende kanë gjetur rezultate të favorshme. Sidoqoftë, në rastin e fundit, doza prej 300 mg në ditë ishin më të efektshmet dhe ishin të ngjashme me 0.625 mg në ditë të estrogjenit.

Me këtë në mendje, mjekët mund të fillojnë me dozën më të ulët dhe të shohin se si një person e toleron atë. Nëse është e nevojshme, ata mund të rrisin dozën.

Efektet anësore dhe rreziqet

gabapentin mund të shkaktojnë efekte anësore. Disa nga efektet anësore më të raportuara përfshijnë:

 • marramendje
 • përgjumje
 • ënjtje në gjymtyrët

Në një studim, efektet anësore të gabapentinës ishin më të dukshme në 1-2 javët e para të trajtimit, por u ulën në të njëjtat nivele si grupi i placebo me kalimin e kohës.

efektet anësore më të rralla dhe më serioze mund të përfshijnë:

 • Mendime vetëvrasëse ose ide të vetëvrasës
 • Reagimi i rëndë alergjik, ose anafilaksia

Prandaj, është thelbësore që miqtë dhe familja të jenë të vetëdijshëm për efektet e mundshme të mundshme të këtij droge dhe të dinë të vëren shenjat që një person mund të konsiderojë vetëvrasje.

Parandalimi i vetëvrasjeve

Nëse e njihni dikë në rrezik të menjëhershëm të vetë-dëmtimit, vetëvrasjes ose dëmtimit të një personi tjetër:

 • Bëni pyetjen e vështirë: "A po e konsideroni vetëvrasjen?"
 • Dëgjoni personin pa gjykim.
 • Telefononi 911 ose numrin lokal të urgjencës, ose bisedoni me tekst me 741741 për të komunikuar me një këshilltar të trajnuar të krizës.
 • Qëndroni me personin derisa të arrijë ndihma profesionale.
 • Mundohuni të hiqni çdo armë, ilaçe ose objekte të tjera potencialisht të dëmshme.

Lifeline Kombëtare e Parandalimit të Vetëvrasjeve është në dispozicion 24 orë në ditë në 800-273-8255. Gjatë një krize, njerëzit që janë të vështirë për të dëgjuar mund të përdorin shërbimin e tyre të preferuar të stafetave ose të thirrin 711 atëherë 800-273-8255.

Klikoni këtu për më shumë lidhje dhe burime lokale.

Ndërveprimet e drogës

Gabapentin mund të bashkëveprojnë me ilaçe të caktuara. Për shkak se qetëson dhe pengon sistemin nervor, ky ilaç mund të forcojë çdo ilaç tjetër që vepron si depresion. Kjo përfshin:

 • opioidet, të tilla si hidrokodoni, oksikodoni dhe morfina
 • benzodiazepines, të tilla si diazepam (valium) dhe alprazolam (Xanax)
 • Hipnotika qetësuese, të tilla si zolpidem (ambien) dhe zaleplon (sonata)
 • barbiturates, të tilla si mefobarbital (mebaral) dhe fenobarbital (luminal)

duke kombinuar gabapentin me këto ilaçe mund të shkaktojë depresion të frymëmarrjes, që është kur frymëmarrja bëhet shumë e ngadaltë dhe joefektive. Shtë një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën.

Njerëzit gjithashtu mund të thithin më pak gabapentin nëse marrin edhe antacide që përmbajnë hidroksid alumini dhe hidroksid magnezi (Maalox). Mjekët rekomandojnë të marrin gabapentin të paktën 2 orë pas secilit prej këtyre ilaçeve.

a shkakton Gabapentin tërheqjen?

Po, gabapentin mund të shkaktojë simptoma të tërheqjes, veçanërisht nëse një person ndalon ta marrë atë papritur.

Kur merrni ilaçe për menaxhimin e konfiskimeve, mjekët do t’i heqin njerëzit nga ilaçi për të parandaluar konfiskimet. Përfshirja e një ilaçi përfshin uljen progresive të dozës derisa personi të ndalojë marrjen e drogës plotësisht.

isshtë e paqartë nëse njerëzit që marrin gabapentin për ndezjet e nxehta duhet të heqin ilaçin, por mjekët kanë raportuar simptoma tipike të tërheqjes pasi dikush ndalon një dozë të lartë. Këto përfshijnë:

Nëse njerëzit kanë shqetësime për këtë, ata duhet të flasin me mjekun e tyre.

Trajtime të tjera për ndezjet e nxehta

Opsioni i trajtimit të linjës së parë për ndezjet e nxehta për shkak të menopauzës është zakonisht terapi hormonale (HT).

Opsionet aktuale, të tilla si kremra, xhel, spërkatje ose arna, mund të kenë më pak efekte anësore sesa të marrin një tabletë. Tabletat dhe unazat vaginale janë mundësi të tjera për njerëzit që nuk dëshirojnë të marrin një pilulë orale.

Sidoqoftë, HT me gojë mund të jetë më efektive sesa opsionet aktuale. Individët gjithashtu mund ta shohin të dobishëm për të marrë progesteronin së bashku me estrogjenin.

Tabela e mëposhtme rendit opsionet e trajtimit të estrogjenit për ndezjet e nxehta:

< tr>

Emri i markës Emri i përgjithshëm lloji i ilaçit https://harmoniqhealth.com/al/ /td> patch transdermal
emri i markës i ndërprerë estradiol i mikronizuar oral
krem estrace estradiol i mikronizuar krem
estring unaza estradiol unaza vaginale
femring acetate estradiol unaza vaginale
Premarin estrogjenin e konjuguar oral
premarin vaginal estrogjen të konjuguar krem
vagifem estradiol tabletë vaginale

Ndërsa shumë njerëz tolerojnë mirë HT, disa preferojnë opsione jomormale. Disa antidepresantë dhe një ilaç për presionin e gjakut të njohur si klonidinë, kanë treguar efektivitet në zvogëlimin e ndezjeve të nxehta.

Ndryshimet në stilin e jetës gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e frekuencës dhe intensitetit të nxehtë të flashit, ndërsa të tjerët mund ta bëjnë më të lehtë të përballen kur ato ndodhin. Njerëzit mund të provojnë:

 • Shmangia e alkoolit dhe kafeinës
 • Shmangia e ushqimit pikant dhe çdo shkaktues tjetër i nxehtë që ata vërejnë
 • Ulja e stresit dhe praktikimi i teknikave të relaksimit
 • Pirja e lëngjeve të ftohta
 • Veshja e shtresave të lehta, të lehta të veshjeve që janë të lehta për tu hequr
 • Përdorimi i një tifozi gjatë natës ose ndërsa punoni
 • Mbajtja e një peshe të moderuar

Ndërsa FDA nuk e ka aprovuar këtë ilaç për ndezjet e nxehta, është një mundësi efektive për disa individë. Mund të jetë një alternative për HT për ata që nuk mund të marrin estrogjen.

Sidoqoftë, ekzistojnë disa rreziqe që vijnë me gabapentin. Mund të shkaktojë marramendje ose përgjumje, veçanërisht në javët e para të marrjes së tij. Ai gjithashtu rrit rrezikun e mendimeve vetëvrasëse, dhe disa mund të pësojnë simptoma të tërheqjes kur ndalojnë ta marrin atë.

Një person mund të flasë me një mjek për përfitimet dhe rreziqet e gabapentinës për ndezjet e nxehta.

 • Farmaci/Farmacist
 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave